Home

Biologisch

Het bedrijf

Teelten

Rondje Biologisch

Vraag & Aanbod

Jobs

Reageren

   teelten  aardappelen boontjes  gerst  mais  chichorei spinazie enz. enz.          

 


Aardappelen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Op t Meulwaeter worden aardappelen geteeld voornamelijk voor de consumptie. Ze zijn van het ras Nicola. Het is een stevige goedsmakende aardappel. Ovaal van vorm en blankschillig.

In april of mei worden de aardappelen geplant. Dit gebeurt met een plantmachine. Deze machine legt om de ongeveer 30 cm een aardappel in de grond en bedekt deze met een rug grond. Er worden zo vier rijen tegelijk geplant op 75 cm afstand tot elkaar. Aan de aardappel groeien stengels en wortelen. Na n week of langer, net voordat de stengels aan de oppervlakte komen wordt met een ruggenfrees grote grondruggen boven op de aardappel gelegd. Nu duurt het nog n of meer weken voordat de aardappelplant het zonlicht zal zien. Voor en na opkomst wordt met de aangedreven schijvenschoffel en de aanaardkappen het onkruid bestreden.

De verdikkingen aan het uiteinde van de dikste wortelen die we in juni zien zullen uiteindelijk de aardappelen worden.

 

 

 

 

 

 

De aardappelen worden in augustus of september gerooid. Hiervoor komt de loonwerker met een aardappelrooier die de aardappelen uit de grond haalt en ze zoveel mogelijk zonder grond en loofresten op de wagens brengt.

De aardappels worden in de schuur gebracht waarbij nog meer grond en loofresten worden verwijderd.

In de schuur worden zon 400 500 ton aardappelen opgeslagen.