Over ons

De teelt

Op ’t Meulwaeter worden verschillende gewassen geteeld. Deels doen we dat om risico’s van de markt te spreiden. Maar de belangrijkste reden is om ziekten en plagen zoveel mogelijk te voorkomen. Als je elk jaar hetzelfde gewas teelt kunnen bepaalde schimmels, bacteriën, aaltjes en insecten die graag in, op of tussen dit gewas leven zich heel goed in stand houden en vermeerderen. Door elk jaar een ander gewas te kiezen zorg je ervoor dat het klimaat voor de eerder genoemde “ziekten en plagen” ongunstiger wordt en ander schimmels, bacteriën, aaltje en insecten zich kunnen ontwikkelen. Zolang je dit vol blijft houden krijg je een grote variatie aan leven dat zoekt naar een evenwicht waarbij het goed boeren is.    

En als je vervolgens regelmatig voldoende organisch materiaal (gewasresten, dierlijke mest, groenbemester) aan de bodem toevoegt, krijg je onder invloed van allerlei omzettingen door insecten, wormen, aaltjes, bacteriën en schimmels een goede, vruchtbare grond waar planten voldoende en rijk gevarieerd voedselaanbod vinden zodat ze vitaal en gezond opgroeien tot een volwaardige plant waar wij de revenuen van plukken.

Hierbij kun je denken aan de volgende gewassen: Aardappelen, suikermais, snijmais, bruine bonen, sperziebonen, erwten, cichorei, wortelen, pastinaak, rode bieten, knolselderij, luzerne, grasklaver en diverse granen.

Het werk

Verreweg het meeste werk wordt gedaan met machines, werktuigen die voor, onder of achter de trekker hangen. We gebruiken de nieuwste technieken en doen ons best om zo precies mogelijk te werken. We maken gebruik van een rijpadensysteem op 3,20 meter. Hierbij zijn de GPS-systemen lijdend. Al sinds 2005 maken wij hiervan gebruik, al is het wel veel veranderd. Veel van onze machines zijn ook al gestuurd met schijven om nog preciezer te kunnen zijn.

Alex, Emiel en Jesse voeren de dagelijkse werkzaamheden uit. In het hoogseizoen -van juni tot augustus- krijgen we versterking van seizoenarbeiders.

De geschiedenis

Omstreeks 1860 vertrok de weduwe van Hootegem samen met haar kinderen uit Sint Laureins (B) om zich op een pachthoeve te Kruiningen te vestigen. Sindsdien is het bedrijf van vader op zoon uitgegroeid tot het bedrijf van vandaag. Een in hoofdzaak plantaardig biologisch productiebedrijf van meer dan 140 hectare.

Door uitbreiding van de dorpskern, zijn in 1980 de bedrijfsgebouwen verplaats naar de huidige locatie enkele kilometers buiten het dorp.In 1999 is een ommezwaai gemaakt in de richting die het bedrijf gaat. Toen is besloten om vanaf 2000 in omschakeling te gaan zodat vanaf 2002 de gehele productie als biologisch product wordt afgezet.

Vroeger
2002

In 2013 schakelde het bedrijf door naar biodynamische teelt. Dat betekend dat er nu geteeld wordt volgens de Demeter norm.